Potkua tulevaan

Yrittäjä tarvitsee arkeensa myös muita viihdykkeitä ja piristysruiskeita kuin työ. Yksi niistä on urheilunseuraaminen. Tulevana talvena televisiokanavat ja suoratoisto tarjoavat meille tavalla tai toisella sekä jalkapalloa että jääkiekkoa, sekä muita lajeja – ja suomalaisia eniten näistä kiinnostavat suomalainen jääkiekko ja englantilainen jalkapallo – vaikka Espanjan La Liga jo ehtikin alkaa.

Suomalaisille on historiallinen yhteys Englannin valioliigaan, olihan se vuosia ainoa kansainvälinen jalkapallosarja, joka oli nähtävillä suomalaisella televisiokanavalla. Monet nykyajan aikuiset ovat katselleen lauantaisin kello 16.55 alkaen viikonlopun jalkapallo-ottelua. Tuohon aikaan ei edes suomalaista omaa jalkapalloa näytetty kesän aikana televisiossa, joten sarjakuvissakin pelaajat pelasivat englantilaisissa joukkueissa ja katupeleissäkin lasten joukkueet olivat englantilaisia.

Ei siis mikään ihme, että pitkäveto ja vakio ovat Suomessa niin suosittuja. Siinä missä muualla Euroopassa on jo siirrytty enimmäkseen livepelaamiseen, ollaan Suomessa vielä pitkäveto ja vakioveikkaajia ja pivekunkku.com tarjoaa vihjeitä nimenomaan pitkäänvetoon. Vakiopelaajat ovat sitten aivan oma lukunsa – mieti nyt, pitäisi pystyä ”arvaamaan” 13 ottelun voittaja! Siksi harvoin joku aina voittaa isoja summia, jos kierrokselle osuu muutama yllätys. Jalkapalloilu, jääkiekko, kaikki joukkuelajit ovat tilastollisestikin paljon vaikeampia seurata kuin suorat lajit kuten pikajuoksu, keihäänheitto tai vastaavat. Joukkuelajeissa on useampi kohta pelin aikana, mikä voi epäonnistua tai onnistua täydellisesti ja koko kamppailu saa aivan uuden suunnan.

Suomalaiset ja joukkuelajit

Suomalaiset kaipaavat omiltaan menestystä. Siksi Huuhkajien pääsy ensimmäistä kertaa historiassa EM-kisoihin oli melkoinen onnenpotku Suomifutikselle, vaikkakin tämä vuosi on ollut mitä on. Eikä Huuhkajien tämä syyskausi alkanut niin valoisasti Helsingin 0-1 tappiossa Walesille.

Suomalaisittain se on yhä jääkiekko, mistä suomalaiset ovat tottuneet saamaan MM-mitaleita viime aikoina ja tulevaisuudessakin, mutta sekin laji on kokenut muutoksia ja tulee kokemaan jatkossakin. Jos Ranska ja Saksa sekä Italia jatkavat panostuksia lajiin, on varmaa, että jollakin aikajänteellä nämä maat tulevat haastamaan Suomen aseman jääkiekon huippumaana yksinkertaisesti siitä syystä, että resurssit ovat moninkertaiset. Se, että Suomessa on enemmän jäähalleja ja harrastajia ei kauaa pidä tasoa yllä, varsinkin jos nuorissa tasapäistetään kaikki eikä anneta huippujen olla huippuja.

Entä sitten se suomalainen jalkapallo?

Hyvän elämän tavoittelu on useimmille suomalaisille realistinen ja oikeutettu päämäärä.Onnellisuus on monelle ihmiselle taitoa tarttua hetkeen. Onnellisuus on myös kykyä järjestää oma elämänsä mielekkäällä tavalla.

Uskomatonta, mutta totta. Ylläoleva lainaus on suoraan Mika Aaltosen kirjoittamasta teoksesta Rohkeasti suomalainen: Pohdinta suomalaisen jalkapallon olemuksesta. Itse kirjoitus on hyvä katsaus suomalaisuuteen ja jalkapalloon ja samassa kirjoituksessa on myös seuraava lainaus:

The New Yorkerin kolumnisti Malcolm Gladwell esitti kirjassaan Menestyksen tarina, että millä tahansa alalla maailmanhuipuksi kehittyminen vaatii 10 000 tuntia oikeanlaista harjoitusta.

Jos harjoittelet neljä tuntia päivässä, viitenä päivänä viikossa, tekee se 20 tuntia viikossa, 80 tuntia kuukaudessa ja 960 tuntia vuodessa. Eli 10 000 tuntia saavutetaan reilussa kymmenessä (10!) vuodessa, mietippä sitä! Eli jos aloitat jalkapallon seitsemän vuotiaana, voit olla huipulla seitsemäntoistavuotiaana. Se kylläkin vaatii sekä sen treenaamisen, että hyvän valmennuksen.

Jos oikeasti olet kiinnostunut yleensäkin valmentamisesta ja joukkuelajeista tai jopa oman yrityksesi kehittämisestä, kannattaa käyttää hetki aikaa ja lukea Mikan kirjoitus, vaikka lataamalla se ja tulostamalla iltalukemiseksi.

Urheilumaailma ja yritysmaailma

Ole rohkeasti oma itsesi ja luota itseesi – sitä tarvitsee jokainen yrittäjä. Yrittäjä on aloittaessaan oman yritystoiminnan ottanut ensimmäiset askeleet riskienmaailmaan. Yrittäjällä on sekä mahdollisuuksia että riskejä toiminnassaan ja siksi yrittäjän tulee välillä hakea ajatuksia ja ideoita muualta kuin siitä omasta lähiympäristöstään. Rohkeasti suomalainen- teos antaa ajatuksille uutta ”happea” ja vie niitä uusille urille, jos annat itsellesi siihen mahdollisuuden.

Aivan kuten urheilussa, yksi uusi ajatus, yksi uusi idea, voi antaa omalla yrityksellesi ja liiketoiminnallesi aivan uuden suunnan.

Vastaa